Amasra ya kıyılır mı?



  • 2011 yılından beri Amasra daki kömür madenlerinin bulunduğu alanda değerlendirilerek termik santral kurulması ile ilgili bal kaymak proje için el ovuşturan doğa tanımaz para babaları iki defa iptal edilmesine rağmen 3. başvuruda ÇED raporunu kabul ettirmeyi başardılar. Kına yakın.. 

    Amasra’ya ‘kıyıldı’: Termik santral ve liman için ‘ÇED Olumlu’ raporu onay aldı.

    Bartın’ın tarihi ve turistik ilçesi Amasra’nın Çapak koyunda kurulması planlanan termik santral ve liman için için bakanlık tarafından ‘Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Olumlu’ kararı verildi.

    Anayasa Mahkemesi’nin 2014 yılında iptal ettiği, özelleştirilen bütün termik santrallerin 2020 yılına kadar çevre mevzuatından muaf tutulması yönündeki hükümler, Elektrik Piyasası Kanunu’nda değişiklik teklifinde yeniden ortaya çıkmıştı.

    Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün resmi internet sitesinde, Amasra’nın Gömü ve Tarlaağzı köyleri sınırları içindeki koy mevkiinde kurulması planlanan ‘HEMA Termik Santrali ve Kül Depolama Sahası’ ve ‘Hema Limanı’ projeleriyle ilgili ‘ÇED Olumlu’ kararları verildiği duyuruldu.

    İki üniteden oluşan termik santral 1300 megavat gücünde.

    Amasra’da kurulması planlanan termik santrale ek olarak yapılacak enerji iletim hattının orman içinden geçen 36.5 kilometrelik bölümünde ağaç katliamı yapılmış ve toplamda 43 bin ağacın kesileceği açıklanmıştı.

    Hema Elektrik Üretim A.Ş., Hattat Holding’e ait.

    Erdoğan telefonla uçak istemişti

    Hattat Holding’in sahibi Mehmet Hattat, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın ‘telefonla yerli uçak istediği işadamı‘ olarak biliniyor.

    Erdoğan, Holding bünyesindeki Hema Metal Döküm Fabrikası’nın açılışına canlı bağlantıyla katılmış, Hattat’ın milli tank projesi ‘power pack’ sistemlerine talip olduğunu söylemesi üzerine “Tank değil Sayın Hattat, uçak üretimi istiyorum” demişti.

    Mehmet Hattat da “Başbakan önümüze böyle bir hedef koydu. Bize de bunu gerçekleştirmek düşer” demişti.


11.10.2016
Ali BAYKALA
Okunma:  (  2302  )